Sunday, March 25, 2012

Aku dan Istilah "Digital Immigrant" (Unkel Marzuki 'gedek' Mahbob)

Sebagai seorang perayau WWW yang sudah sedia tegar sejak menjejak kaki di menara gading hampir sedekad lalu, aku memang tidak nafikan banyak ilmu dan pengetahuan yang aku dapat dan kongsikan dengan rakan-rakan mahupun sebagai sebahgian rutin di bilik darjah. Malah dalam duni "blogging" aku hampir berjumpa dengan pelbagai karenah manusia dan sebahagiannya kadangkala boleh menyebabkan aku sering singgah dan membaca setiap maklumat yang terdapat dalam blog tersebut. Malahan aku berani katakan bahawa berita-berita yang terpampang di dada-dada media arus perdana kadangkala sangat berbeza bila kita mendapatkan maklumat yang sama daripada media ke-3 seperti blog ini. 

Selepas ledakan teknologi web 2.0 yang lebih bersifat dinamik dan memberi peluang kepada banyak golongan "Digital Immigrant" seperti aku untuk berinteraksi dengan menggunakan media ke-3 ini sebagai satu rutin harian menggantikan rutin di alam realiti. Buktinya ramai dalam kalangan pengguna "facebook" memajukan sektor pertanian melalui aplikasi "farmville" berbanding turun ke tanah mengusahakan ladang mahupun ramai dalam kalangan remaja menggunakan laman sosial "facebook" untuk mendapatkan kenalan berbanding melibatkan diri dalam aktiviti sosial di sekolah. Sesiapa yang lahir sebelum tahun 1990 adalah dikategorikan sebagai "Digital Immigrant" dan dikatakan kurang terdedah dengan perkembangan teknologi www seperti hari ini dan ramai dalam kalangan mereka akan kekok untuk menggunakan aplikasi komputer mahupun internet. Manakala sesiapa yang lahir selepas tahun 1990 pula dikategorikan sebagai golongan "Digital Natif" yang mana mereka sudah terdedah dengan kecanggihan teknologi komputer. Tetapi penguasaan kemahiran antara dua golongan ini tidaklah menjadi terlalu asing disebabkan oleh kewujudan web 2.0 ini.

Banyak artikel dan maklumat boleh diperolehi tentang apa yang aku nyatakan di atas, tapi apa yang ingin aku kongsikan di sini ialah bagaimana golongan "Digital Immigrant" ini membuktikan bahawa jurang dengan golongan "Digital Natif" tidak begitu jauh jika dikaitkan dengan aspek umur. Malahan aku yang termasuk dalam kategori "Digital Immigrant" pun siang malam terpaku depan monitor dan selesa dengan membaca entri-entri blog yang berkongsi maklumat. Aku memang suka membaca entri-entri blog yang panjang dan jarang singgah di blog yang sekadar berkongsi cerita hidup mereka. Blog-blog yang berfikiran kritis seperti Freedom Of Association dan Teh Tarik Gelas Besar merupakan antara puluhan blog yang aku terjah setiap kali ada entri baru di samping blog-blog penuh informasi lain yang berlambak di dunia www. Tapi kalau blog berkisarkan peribadi aku jarang lah terlibat, cuma semenjak tahun hujung 2011 lepas aku asyik-asyik terjah blog seorang "Digital Immigrant" yang aku rasa seperti ada sesuatu yang menarik di sana.

Entahlah kenapa aku selalu terjah walaupun aku tak pernah gelak pun tengok setiap entri berbanding komen "perayau cyber" lain mengatakan blog tersebut lawak dan aku kadangkala "confius" juga dan aku serius macam Blogserius apabila memikirkannya. Malahan blog Hilang Punca aku rasa lagi lawak kadangkala dan aku boleh tergelak membaca setiap entri Brader Pipiyapong. Kalau nak dikaitkan dengan aspek visual, aku pun tidak rasa ianya menarik walaupun aku memang seorang yang sukakan aspek-aspek grafik dan kadangkala sanggup mengadap monitor komputer sampai berhari-hari untuk menghasilkan bahan grafik untuk kegunaan kerja mahupun sekadar suka-suka. Malahan kat sana pun tiada cerita pasal bola sepak secara khusus... Aku suka membaca dan blog tersebut pun bukannya ada ayat-ayat gramatis atau berjela-jela seperti blog aku ini kadangkala. Malahan aku bukanlah suka nak "blogwalking" sangat kerana aku menulis di blog sekadar untuk meningkatkan kemahiran berbahasa sendiri dari aspek yang berkaitan dengan konsep ilmiah dan minat.

Pada hari lahir yang ke-43 blogger tersebut barulah aku buat entri ini selepas mengetahui kenapa aku sering singgah dan menghabiskan setiap entri beliau. Sebelum itu, aku letak dulu setiap gambar dalam blog tersebut walaupun aku tak minta kebenaran langsung... Sorry Unkel Gedek! Beliau memang golongan "Digital Immigrant" yang betul-betul terbuka dengan teknologi:





























Kalau nak lebih jelas boleh klik SINI dan hasilnya akan seperti yang gambar-gambar yang aku "print screen" di atas, kecuali ucapan hari lahir untuk gambar terakhir. Aku tak pasti bila aku mula-mula sekali aku sampai ke blog tersebut dan memang aku tak tahu bila dan kenapa aku terus menerus singgah dan meneliti setiap entri beliau. Sehinggalah aku faham kenapa aku akan singgah di sana setiap kali ada entri baru, pertama adalah kerana isu "self-potrait" yang beliau buat memang aku respek dan mungkin beliau orang Malaysia pertama yang buat sejak entri pertama sehinggalah hari lahir ke-43 dan mungkin akan berterusan. Memang aku tak nafikan raut wajah beliau yang hampir sama dan apa yang menarik minat aku untuk singgah ialah maksud tersirat di setiap gambar dan apa yang ada disebalik gambar-gambar tersebut membawa tafsiran yang berbeza-beza. Antara entri yang betul-betul membuat aku terasa ialah entri pada 28 November 2011 (boleh tengok dengan klik tajuk entri tu) di samping banyak lagi entri lain yang kadangkala membuat aku berfikir. Memang aku tak nafikan ramai dalam kalangan blogger yang memberikan komen bahawa blog beliau adalah lawak dan boleh menghilangkan stress hingga aku tefikir bahawa aku sendiri ne pelik ka sebab satu entri beliau pun tak pernah buat aku tergelak dan aku masih juga terjah hingga ke hari ini dan mungkin akan terus terjah kerana baru hari ini aku "follow" blog tersebut selepas menjadi "friend list" di aplikasi facebook beberapa lama dahulu.

Persoalan aku ialah memang maksud tersirat di sebalik setiap gambar dan apa yang beliau (aku terpanggil di Unkel lak di ucapan hari lahir, hehehehehe... terus panggil Unkel la ne) sampai bila kot. Selepas beberapa lama aku simpan idea untuk buat entri ini walaupun masih juga panjang lebar seperti entri-entri biasa di blog aku barulah aku selesaikan persoalan kenapa aku selalu terjah blog Unkel Marzuki 'gedek' Mahbob ini.

28 Copy Print Screen Gambar aku simpan 

Ucapan Hari Lahir

Teringin Nak Tengok Unkel Ambik Gambar berlatarkan Gunung Kinabalu

Nota
1. Penggunaan Web 2.0 memang tidak dibataskan usia dan istilah
2. Web 2.0 memang membuatkan ilmu dan pandangan mudah dikongsikan
3. Umur aku dengan Unkel Gedik beza 9 tahun 2 hari je rupanya ikut kalendar masihi
4. Blog Unkel memang glamer seantero Malaysia dan dalam kalangan blogger warga Malaysia


Tuesday, March 20, 2012

Aku dan Filem Animasi : Bola Kampung The Movie

Aku kadangkala suka menghabiskan masa terluang di hujung minggu untuk melepak di pawagam walupun kadangkala lebih suka duduk melihat setiap movie dan filem animasi di depan komputer. Malahan dengan perkembangan laman perkongsian yang seperti cendawan tumbuh selepas hujan sejak awal tahun 2000, aku memang semakin jauh dengan pawagam. Walaupun isu SOPA yang menyebabkan pengasas laman Megaupload Kim Dotcom dikenakan tindakan mahkamah oleh FBI dengan hukuman lebih 50 tahun penjara, laman perngkongsian fail masih lagi bertapak di laman internet. Terlalu sukar untuk mengklafikasikan apa yang berlaku dengan perkembangan teknologi dan kepuasan pengguna yang tidak terbatas.

Sebenarnya ramai yang lebih berminat dengan tayangan di pawagam yang mungkin menjanjikan kepuasan kepada peminat filem kerana ditawarkan pakej HD dan 3D yang semakin menonjol. Bagi aku, kepuasan menonton di pawagam dengan depan skrin komputer tidak jauh berbeza dan lebih selesa untuk berada di depan komputer sendiri berbanding melepak setiap hujung minggu di pawagam-pawagam sekitar bandaraya Kota Kinabalu. Walau bagaimanapun, kadangkala aku turut mengunjungi pawagam apabila filem-filem berbentuk animasi ditayangkan. Jarang aku terlepas dengan filem-filem seperti ini semenjak bergelar pelajar dan semenjak tayangan animasi Mulan semasa aku masih berhempas pulas mengikuti pengajian ijazah pertama di UMS hampir sedekd lalu. Malahan perkembangan filem animasi di layar perak seterusnya diwarnai dengan banyak filem animasi dan banyak daripadanya aku habiskan dengan menonton di pawagam dan diulang-ulang di hadapan skrin komputer.

Malahan Bola Kampung The Movie Diterbitkan oleh Animasia Studio yang menggunakan imej berkomputer turut menarik minat aku untuk ke pawagam walaupun ianya hanya akan ditayangkan pada penghujung tahun 2012 ini nanti. Semasa membuat entri ini, aku sudah merancang untuk melihatnya di pawagam dan aku pernah memaparkan sedikit tentang animasi ini dalam laman blog perkongsian aku di SINI. Sebagai anak kampung yang memahami serba sedikit tentang teknologi berkomputer, animasi Bola Kampung ini memang menarik minat aku dan dengan kos penerbitan sebanyak RM6 juta dan menggunakan tenaga kerja tempatan sepenuhnya adalah satu fakta yang membuatkan aku sedikit kagum dengan pencapaian industri animasi negara. Selepas Upin dan Ipin, aku harap Bola Kampung The Movie ini nanti akan turut menjanjikan kepuasan kepada peminat filem animasi negara dan boleh download wallpaper Bola Kampung seperti di bawah:

Dapatkan "Wallpaper" Bola Kampung The Movie di SINI

Filem Bola Kampung The Movie ini mengambil masa dua tahun sebagai persediaan, akan menggabungkan 100 pakar tempatan dalam dunia grafik, muzik, animasi, komposer dan pelakon suara bagi menjayakannya. Syarikat tempatan, Animasia Studio sudah bersedia memperkenalkan filem animasi 3D kedua negara iaitu Bola Kampung The Movie yang akan dikeluarkan hujung tahun ini. Animasia telah membelanjakan kira-kira RM6 juta bagi membiayai proses pembikinan serta pemasaran yang menggunakan lebih 13 suara selebriti terkenal negara ini setelah membelanjakan kira-kira RM6 juta untuk pembikinannya. MD Animasia, Edmund Chan berkata filem tersebut adalah kesinambungan siri animasi Bola Kampung yang menemui penonton sebanyak 78 episod sebelum dihentikan dua tahun lalu.

Bola Kampung The Movie juga bakal dipasarkan ke luar negara dengan tiga negara rantau ini sudah mengesahkan perbincangan termasuk Indonesia, Thailand dan Filipina. Sebelum ini, Animasia telah mengeluarkan beberapa siri animasi lain termasuk Asian Folklores, ABC Monsters, Supa Strikas dan Balla Bawls yang disiarkan di saluran televisyen antarabangsa. Yang menariknya seramai 14 pelakon terkenal telah meminjamkan suara mereka untuk filem tersebut antaranya Aizat Amdan, Mamat (Sepah), Steven Tan, Baki Zainal, Noh (Hujan), Douglas Lim, Rahim Omar, Deanna Yusoff, Adila Shakir, Harun Salim Bachik, Harris Alif, Aznil Nawawi, Ezlynn dan Afdlin Shauki. Layan trailer yang aku rasa sangat menarik berikut:



Kepada sesiapa yang pernah atau memang peminat filem animasi Bola Kampung ini tentu faham dengan maksud aku bahawa animasi ini memang berkisarkan tentang bagaimana aku membesar di kampung kelahiran aku di kawasan pendalaman Delta Sungai Rajang Sarawak. Ini kerana bola sepak adalah satu sukan yang memang menjadi kegilaan anak-anak remaja sejak di sekolah rendah lagi walaupun industri bola sepak negara kurang menunjukkan bisanya. Jadi Layan Sinopsis Filem Bola Kampung berikut:

Amanda merupakan seorang puteri yang berasal dari dunia maya sebuah permainan bernama ‘Kingdom Hill’. Baginda telah dihantar ke Kampung Gong Lechar untuk mencari Perwira Suria, iaitu penyelamat yang boleh menamatkan krisis yang sedang melanda kerajaannya.

Malangnya, baginda hilang ingatan sebaik sahaja tiba di Kampung Gong Lechar. Iwan yang merupakan hero Bola Kampung telah tersalah sangka bahawa Puteri Amanda adalah saudaranya yang sepatutnya datang melawatnya di kampung semasa cuti sekolah. Baginda puteri kemudiannya menghabiskan masanya beramah-mesra bersama Iwan dan rakan-rakannya. Tidak beliau sedari akan hakikat bahawa seorang anasir perosak dari dunia permainan maya yang berniat untuk membunuh baginda telah muncul di Kampung Gong Lechar.

Ingatan Puteri Amanda kembali pulih sedikit demi sedikit. Misinya untuk mencari pahlawan terpilih iaitu Perwira Suria telah berjaya apabila beliau menyedari bahawa Saboklah perwira yang dicari-cari selama ini. Malang sekali, Puteri Amanda telah ditangkap dan dilarikan oleh anasir perosak dan dipaksa untuk pulang ke dunia permainan maya, Kingdom Hill.

Iwan dan rakan-rakannya bersiap-sedia untuk menyelamatkan Puteri Amanda dan kerajaannya daripada serangan anasir perosak tersebut. Kumar yang merupakan seorang saintis muda kampung itu menyedari bahawa permainan alam maya terkemuka Kingdom Hill telah diserang virus dan mengesyaki virus yang sama menjadi punca kekacauan yang melanda keselamatan kerajaan maya itu.

Iwan, Sabok dan Azizul kemudian memasuki dunia maya Kingdom Hill dengan tujuan untuk menyelamatkan Puteri Amanda sekaligus menghancurkan niat jahat Lord Vilas untuk menakluki kerajaan Kingdom Hills.

“Apabila Fantasi Melangkaui Realiti”

Drama siri Bola Kampung sehingga kini telah ditayangkan sebanyak 78 episod termasuklah menerusi saluran Disney Channel Asia dan Cartoon Network Asia.

Apa yang paling menarik ialah filem ini dijangka akan ditayangkan pada akhir tahun 2012 ini dan bersempena dengan cuti sekolah. Aku berharap dapat menyaksikannya di pawagam sebagai satu rutin di hujung minggu dan yang paling penting ialah aku dapat menyaksikannya pada mingu-minggu awal tayangan sebelum ulasan dikeluarkan oleh peminat filem tempatan. Insyaallah.

Nota:
1. Maklumat lanjut tentang Bola Kampung The Movie di SINI
2. Page Facebook Bola Kampung The Movie di SINI
3. Berita tentang Bola Kampung The Movie di SINI

Monday, March 19, 2012

Cuti Habis Dah...

Boring!!!
6000am : P sekolah
1230pm : Balik Sekolah

Done!

Tuesday, March 13, 2012

Malaysia Negara ke-19 Paling Selamat di Dunia

PUTRAJAYA 8 Mac – Malaysia diiktiraf negara paling selamat di Asia Tenggara dan ke-19 di dunia menerusi laporan Indeks Keamanan Global (GPI) 2011. UTUSAN ONLINE




Entri buang masa dan mengasash idea untuk disertasi. Medium RAGEMAKER


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...