Thursday, January 19, 2012

Aku dan Permainan Ping Pong

Aku tak tahu bila kali pertama aku mula melibatkan diri dalam permainan yang boleh dikira antara yang paling kurang menggunakan kos RM ini. Ianya sesuai dimainkan di sekolah-sekolah kawasan luar bandar dan sekolah-sekolah berasrama bagi mengisi masa lapang pelajar khususnya pada waktu petang dan hujung minggu. Aku mula bermain ping pong ini semasa di sekolah menengah hinggalah ke IPT. Apa yang menarik, semasa tingkatan 1-5...hanya sukan ini sahaja yang mampu kami main kerana kekangan kos dan padang bola sepak sekolah telah berubah bentuk dari segiempat sama ke bentuk trapezium dari pandangan udara. entahlah... masa tu padang bola tu telah dipasang pagar oleh pemilik tanah dan menimbulkan kekecewaan yang amat sangat dalam kalangan kami pelajar asrama.

Apabila menjejakkan kaki ke tingkatan 6 (sekarang istilah Pra-U), aku masih bermain dan bezanya ialah aku bermain dalam kalangan rakan-rakan berbangsa Tiong Hua dengan nisbah aku seorang sahaja bumiputera. Hahahahahahahaha, rakan aku yang lain gila tendang bola di padang SMK Meradong yang ibarat permaidani hijau yang indah kerana padang sekolah aku masa itu memang aku kategorikan baik. Kemudian aku menjejak kaki ke menara gading dan masih lagi bermain permainan ini bersama rakan-rakan kolej yang majoriti pemain adalah dari negeri Kelantan. Biasalah sukan akan memudahkan pergaulan dalam kalangan manusia dan kami masih bermain seperti biasa dengan kadar kekerapan yang rendah berbanding semasa aku di peringkat sekolah menengah.

Apabila memasuki alam kerjaya awal abad ke 21, aku masih melibatkan diri dalam permainan ping pong ini walaupun kekerapan semakin berkurangan kerana sejak kali pertama bertugas hingga ke hari ini, ramai dalam kalangan warga KPM di peringkat sekolah lebih selesa bermain badminton. Masalah bagi aku yang tak pernah pegang raket badminton sejak dari zaman kanak-kanak sehinggalah ke hari ini. Jadi aku selasa tengok Datuk Lee Chong Wei bermain badminton dan tidak selesa bila diajak bermain badminton.... hahahahahaa.Pasukan SMK Tun Fuad Stephens 2012 : Paling kecil tu champion main!

Bersama guru pengiring termasuk Aku yang ambik gambar

6 pemain dari SMK Tun Fuad Stephens terpilih mewakili Daerah Tuaran

Sebenarnya kronologi permainan ping pong telah mewarnai sejarah manusia bersukan hampir 120 tahun dan banyak bahan berkaitan boleh diperolehi di internet. Antaranya artikel mudah seperti berikut:

Permainan Ping Pong merupakan satu kegiatan masa lapang yang digemari oleh penuntut-penuntut universiti di  Britain dalam kalangan golongan atasan. Corak atau bentuk pertama permainan ini telah didaftarkan pada tahun 1891 oleh Charles Barter dari Gloucestershire dan lebih kurang pada masa yang sama James Gibb-salah seorang pelopor Persatuan Olahraga Amatur Britain-membawa balik bola mainan seluloid dari Amerika yang diperkenalkan sebagai alternatif kepada bola getah atau gabus yang digunakan pada masa itu.Tindakan itu membawa kejayaan kepada pengilang seperti Gossima, Whiff Wall, Flim Flam dan Table Tennis. Apabila raket yang disaluti velum diperkenalkan, istilah ping pong dicipta, ia diambil daripada bunyi 'ping' yang dihasilkan apabila bertembung bet dengan bola dan 'pong' yang terhasil apabila ia melantun di atas meja. 


Pada tahun1902, seorang profesor pelawat Jepun telah membawa balik permainan ini ke Jepun dan memperkenalkannya kepada pelajar-pelajar universiti di sana.  Tidak lama kemudian seorang penjual berbangsa British, Edward Shires telah memperkenalkan permainan ini kepada orang-orang Vienna dan Budapest. Dengan ini benih perkembangan sukan ini telah tersemai dan menarik minat orang ramai. Kejohanan Sedunia yang pertama telah diadakan di London pada tahun 1927. Pemenangnya ialah seorang berbangsa Hungary iaitu Dr. Jacobi. Pada sekitar tahun 30-an pasukan Hungary telah menguasai kejohanan dunia. Pada masa itu pukulan 'spin' telah masyhur di kalangan para pemain. 


Pada tahun 1950-an, pemain Jepun telah menguasai dunia ping-pong dengan corak permainan dan cara cekak pen (pen holder) yang mementingkan corak menyerang dan gerak kaki yang pantas. Pasukan lelaki Jepun telah menjadi johan dari tahun 1954 hingga 1959. Dalam tahun 1960-an negeri China muncul sebagai sebuah negara ping-pong yang handal. Mereka menguasai dunia ping-pong menerusi penggunaan corak permainan laju dan dekat kepada meja. Pada tahun 1970-an pemain-pemain Eropah menunjukkan kebolehan mereka bertarung dengan pemain-pemain dari Asia. Pada tahun 1980-an pemain-pemain Eropah dianggap lebih handal daripada pemain-pemain Asia. 


Pada tahun1927 Persekutuan Ping-pong Antarabangsa (ITTF) hanya mempunyai 9 ahli sahaja,tetapi pada taun1990,ITTF mempunyai 145 persatuan di bawahnya. Disamping itu ada pula 4 persekutuan peringkat dunia ,Recognized Continental Federation di bawah naungan ITTF. Persekutuan tersebut ialah:-)African Table Tennis Federation,Asian Table Tennis Union,European Table Tennis Union dan South American Table Tennis Confederation.

Permainan ping pong ini bagi aku adalah mudah untuk aku melibatkan diri dan kalau ada kelapangan aku akan turun bermain dengan rakan-rakan guru di sekitar daerah Tamparuli walaupun ianya bukan menjadi sukan pilihan utama berbanding futsal dan badminton dalam kalangan warga pendidik di daerah Tamparuli.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...